İslam'da Evlilikle İlgili Önemli Konular

Yahya POLAT

 

Cenabı Hak insanlara aile yuvası kurmak gibi önemli bir nimet İhsan etmiştir, Böylece insanlar kurdukları aile yuvası içerisinde çocuklarıyla verilen nimetlerle mutlu olmaktadırlar.

 

Cenabı Hak Rum suresinin 21 ayetinde şöyle buyurmaktadır kendileriyle huzur bulasınız diye sizin için cinsinizden eşler ve aranızda bir sevgi ve merhamet var etmesi de onun varlığının kudretinin delillerindendir.

 

Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için elbette ibret vardır Cenabı Hak aile hayatının uzun süre ölünceye kadar devam etmesi için ve aile hayatında huzur bulabilmek için eşlerin arasına bir sevgi saygı samimiyet ve merhamet var etmiştir. Böylece eşler ve aile fertleri birbirlerine her türlü zorlukları ve cefaları atlatacak kadar bağlı yaşamaktadırlar bu sevginin saygının samimiyetin ve sadakatin olunması Allah'ın varlığının delillerindendir eşler arasındaki bu bağlılığı sevgiyi fedakârlığı bahşeden Cenabı Hak’tır.

 

Eşler hastalandığı zaman yıllar boyu birbirlerine yardım eder. Destek verir ve cefalarına katlanır.

 

İslam'da evliliğin çeşitleri nelerdir?

 

Birincisi farz olan evlenmedir. Yani bir kişi evlenmediği takdirde zinaya düşme tehlikesi varsa oruç tutmak ve bazı tedbirler kendisini haramdan koruyamazsa Mehir nafaka gibi evlilik mükellefiyetlerini yerine getirebilirse bu evlilik farz olan bir evliliktir ve bu erkek ve bayanlar için evlenmek farzdır.

 

İkincisi vacip olan evlenme harama düşme konusunda erkek ve bayanın kesin kanaati yoksa onlar için evlenmek de vaciptir.

 

Üçüncüsü haram olan evlenme. Erkek ve bayan evlendiği takdirde sağlığı tehlikeye girecekse bunun yanında evlilik masraflarını karşılayamayacaksa hanımına zulüm edecekse bu kişiler içinde evlenmek haramdır. Çünkü insanı harama götürecek şeyler de haramdır.

 

Dördüncüsü mekruh olan evlenme, yani İslam âlimlerince çirkin görülen evlenme. Eğer erkek ve bayan evlilik hukukuna riayet etmede emin değilse kötü davranıp birbirlerine zarar vermelerinden korkuyorlarsa, ayrıca evin geçimini sağlayamayacaklarından korkuyorlarsa onlar içinde evlenmek mekruhtur.

 

Beşincisi sünnet olan evlenme. Erkek ve bayanın harama düşme tehlikesi yoksa birbirlerine zalimlik yapmayacaklarsa erkek ev geçimini sağlayabilecekse bu kişilerin evlenmesi sünnettir, müstehaptır. Bu evlenen kişilere Allah'ın yardımı elbette ulaşacaktır.

 

Evlenmede nikâh akdi esnasında kaç şahit gerekir. Nikâhta iki erkek şahit yeterli olur veya bir erkek iki kadın bulunması ile şahitlik gerçekleşir.

 

Peygamberimiz Aleyhisselam bir hadis-i şerifinde şöyle buyuruyor. Velinin dışında iki kişinin şahitliği olmaksızın evlilik sahih olmaz. Bu Hadis-i Şeriften anlaşılıyor ki şahitler kız ve erkek tarafının yani velilerin dışında olması gerekir.

 

Dinimize göre nikahın evliliğin duyurulması şart mıdır? İslam'da gizli saklı evlilik hayatı olmaz. Evliliğin ilan edilmesi gerekir.

 

Peygamberimiz Aleyhisselam, “Nikahı deflerle ilan ediniz” buyuruyor. Erkek ve bayanın evliliğini çevrenin duyması ve bilmesi gerekir. Bazen erkek kadınla yıllarca arkadaşlık yapıyor. Onlara, “Bu neyin nesi?” denildiğinde “Efendim bu benim arkadaşımdır” diyor. İslam'da böyle bir arkadaşlık olmaz.

 

Erkekler normalde erkeklerle arkadaş olur, kadınlar kadınlarla arkadaş olur. Evlenecek Müslüman güler, kelime-i şehadeti ve kelime-i tevhidi bilmeleri şart mıdır? Kelime-i Şehadeti evlenecek bir Müslüman bilmiyorsa öğrenmek için çalışması gerekir. Öğrenemedi ise Allah'a, peygambere ve İslami hükümlere inanıyorsa o Müslüman’dır. Nikahı kıyılır, ancak öğrenmek için çalışmazsa durumu şüpheli hale gelir. Müslüman olarak bizler evlatlarımızı bu prensipler çerçevesinde evliliğe hazır hale getirmemiz gerekir.

 

Daha 7 yaşlarında ilmihal bilgilerini farzları, vacipleri, helalleri, haramları, 32 farzı bunların içerisinde önem arz eden gusül abdestini bilmesi lazım. Öyle oluyor ki eşler evleniyor, yıllar geçiyor, gusül abdestini almayı bilmiyorlar.

 

Evet, gusül abdesti nedir? Ağza, buruna ayrı ayrı dolu dolu su vermek ve bütün vücudu kuru kalmayacak şekilde yıkamaktır. Bunun hiçbir zorluğu yoktur. Dolayısıyla evlenme çağına gelen erkek ve bayanların Müslüman oldukları için İslami bir takım yeterli bilgilere sahip olmaları ve evlenmelerinin temellerini takva üzere İslam üzere iyi niyetlerle, güzel niyetlerle atmaları gerekir. Böylece doğacak çocuklar nesiller hem anne babalar için ve hem de milleti memleketi ve vatanı için hayırlı ve salih evlatlar olurlar.

 

Evlilikle ilgili daha birçok soruları bir sonraki yazımızda inşallah cevaplandıracağız. Allah'a emanet olunuz.