İslam'da Evlilikle İlgili Çeşitli Konular

Yahya POLAT

Evlenecek kişiler dinimize göre uygun kişiler olduğu takdirde dünyalık bir takım menfaatleri dikkate almaya gerek yoktur. Mühim olan eşlerin dünya ve ahiretleri için hayır olanı bulmaları ve tercih etmeleridir.

Dinimizde evlilik için kız tarafının erkek tarafından Başlık parası alması var mıdır? Dinimizde başlık parası yoktur, erkeğin hanımına vereceğim mehir vardır.

Bir kişi kızını vermek için belli bir para veya başka bir şey verilmesini şart koşuyorsa o verilmediği takdirde kızını vermeyecekse alınan para veya mal haramdır insan evlat hiçbir zaman mal değildir.

İnsanoğlu inancıyla, ahlakıyla maddi ve manevi özellikleri ile değerlidir. Evlenmede mehir var mıdır? Cenabı Hak Kur'an-ı Kerim'de, “Kadınlara gönül hoşluğu ile mehirlerinizi veriniz” buyuruyor. Bu nedenle evlenen kadının erkek üzerinde mehir hakkı vardır.

Peygamberimiz Aleyhisselam hiçbir nikahı mehirsiz bırakmamıştır. Bu Mehir ya kararlaştırılan bir para veya maldır veya kadının emsallerinin Mehri gibi bir miktarıdır.

Kadına mehrin verilmesinin hikmeti kadını değerli kılmaktır ve iyi niyettir. Kadının da erkek gibi bir takım hakları vardır.

Evlenmeden eşler arasında denklik gerekir mi? Gerekirse hangi konularda denklik gerekir? Denklik meslekten asalette ve dindarlıkta olması gerekir.

Peygamberimiz Aleyhisselam şöyle buyuruyor: Kadın 4 şey için nikahlanır. Malı, güzelliği, soyu ve dini için sen dindar olana tercih et eşler birbirlerine dindarlıktan yakın değillerse birçok problemler çıkar.

Ramazan ayında oruç tutmayan erkek oruç tutan hanımından sofra hazırlamasını ister. Kadının namaz kılmasını, Kur'an okumasını, camiye gitmesini, hacca gitmesini istemez.

Güzellik helaka sebep olabilir ve sonunda birçok problemler ile karşılaşmak mümkündür. Tercih zenginlik ve mal olursa bu insanları azdırabilir.

Bir kadın belki çok güzel olmaz ancak imanı kuvvetli ahlakı güzel, vefakar, cefakar, kadirşinas olursa o eşini ve ailesini mutlu kılar. Güzel ahlaklı ve dindar olanlarına tercih edenler hiçbir zaman pişman olmaz.

Evlilikte niyetlerin güzel ve Allah rızası istikametinde olması esastır. Evlatlarını iman İslam üzere yetiştir ki dindar arayanlar seni bulsun, sen de dindar olanlara olabilirsin.

Düğünlerin İslam üzere olması gerekir mi? Elbette aile gibi değerli bir müessesenin temelleri takva üzerine atılması gerekir. Düğünlerin haramlara batarak içki sofraları ile nefsani arzuları önde tutarak yalanları, haramları birbirine karıştırarak yapılması evliliğin ve ailenin ömrünü kısaltır. Beraberinde birçok problemler getirir ve bu ailenin temelleri çürük olur. Evlilikler kısa vadeli olur.

Düğünlerde kadınlar kendi aralarında erkekler kendi aralarında eğlenebilirler. Bu konuda erkeklerin ve bayanların mahremiyet kurallarına uyması esastır. Evlilikte istenen eşyalar evliliği zorlaştırmaktadır.

Bazı aileler istediği eşyalar alınmadı diye nişandan ve evlilikten vazgeçmektedirler. Sen iyi bir gelin ve damat buldun ise Allah'a hamd et şükret dünyalıklara kafanı takma bazıları evleniyor. Bu nedenlerle karşılıklı kırgınlıklar, küskünlükler ve nefretler ne yazık ki devam ediyor. Karşılıklı istenen eşyalar israfa yol açıyor. Yapılan masraflar karşıdakinin evini yapmıyor, bilakis yıkıyor.

Bir ev yapılıyor ancak diğeri yakıyor düğünlerdeki bu sıkıntılar ve zorluklar evlenmek isteyenleri evlenmekten vazgeçirir hale getiriyor. Evlenmenin özendirilmesi gerekir. Dinimizin emri budur. Evlenmek özendirilmezse o zaman ahlaksızlık, hayatsızlık çoğalır. Toplum zarar görür. Onun faturası ağır olur. Aile yuvası kuramayanlar mutlu olamazlar. Aile yuvası içerisinde Allah'ın verdiği göz nuru çocuklar da ayrı bir bereket, ayrı bir mutluluk kaynağıdır Evlilikte bu şekilde dini kriterlere uymak evlenenlere ve onların ailesine ölünceye kadar mutluluklar bahşeder.