Kilis Milletvekili Mustafa Demir, Kilis’in kaliteli ve erişilebilir sağlık hizmetleri alabilmesi için önemli talepleri Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu başkanlığında düzenlenen toplantıda gündeme getirdi. Toplantıya bölge milletvekilleri ve Sağlık Bakanlığı bürokratları da katıldı.
Toplantıda dile getirilen en önemli taleplerden biri, Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça Devlet Hastanesi’nin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne dönüştürülmesi oldu. Bu sayede Kilis’in sağlık altyapısının güçlendirilmesi ve uzman sağlık personeli sayısının artırılması hedefleniyor.

Depremde hasar gören eski devlet hastanesinin tadilat ve güçlendirme sürecinin hızlandırılması, ihale sürecinin tamamlanarak hastanenin bir an önce yeniden hizmete açılması da öncelikli talepler arasında yer aldı.
Kilis il merkezine bağlı 112 Acil Sağlık Hizmetleri (ASH) istasyonlarında kullanılan ambulansların yenilenmesi, artan sağlık ihtiyacına karşılık verebilmek adına dile getirildi.
Bölgede yakın zamanda faaliyete geçmesi beklenen Polateli – Şahinbey Organize Sanayi Bölgesi göz önünde bulundurularak, Polateli ve Elbeyli ilçelerine 50 yataklı Entegre Devlet Hastaneleri açılması önerildi.

Hastane altyapısı konusundaki bir diğer sorun ise tek MR cihazı ile verilen hizmetlerdeki randevu yoğunluğu oldu. Vatandaşların yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için, eski hastanenin aktif hale getirilmesiyle birlikte oraya da bir MR cihazı kurulması istendi. Yeni hastanenin konum olarak uzak olması ve ikinci bir cihaz için alan bulunmaması nedeniyle bu çözüm önerisi dile getirildi.
Yardımcı sağlık personelinin teşvik ödemelerinde adaletsizlik yaşandığı, diğer illerde görev yapan sağlık çalışanlarına göre Kilis’te çalışanların çok daha düşük teşvik aldığı vurgulandı. Bu adaletsizliğin giderilmesi talep edildi.
Ayrıca, deprem bölgesindeki hastanelerde görev yapan sağlık personelinin fazla mesai yapmasına engel olan tasarruf tedbirlerinin esnetilmesi gerektiği belirtildi. Düşük teşvik ücretlerinin fazla mesai ile telafi edilmesi gerektiği ifade edildi.
Kilis’in sınır hattında bulunması nedeniyle olağanüstü şartlarda görev yapan sağlık personelinin mağduriyet yaşadığına dikkat çekilerek, Kilis Suriye Görev Gücü Başkanlığına yapılan görevlendirmelerde, Kilis dışından gelen personelin ağırlıkta olması eleştirildi. Bu görevlendirmelerde Kilis’te görev yapan personelin de öncelikli olarak değerlendirilmesi istendi.
Son olarak, il dışına ambulansla sevk edilen hastalarda otoban geçiş ücretlerinin görevli şoförlerden tahsil edilmesi konusu gündeme getirildi. Bu mağduriyetin giderilmesi adına Ulaştırma Bakanlığı ile bir protokol yapılması önerildi. Haber: İbrahim Güneş